Strona główna

CIASTO Z BURAKA

Składniki:

ciasto:

  • 200 g buraków
  • 50 g oleju kokosowego lub innego
  • 1 banan
  • 80 g cukru brązowego lub 50 g ksylitolu
  • 150 g mąki razowej
  • cynamon
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • bułka tarta (starłam z wysuszonego chleba)
  • 2-3 krople aromatu waniliowego

krem:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • borówki lub inne owoce jagodowe
  • odrobina cukru brązowego lub ksylitolu

Przygotowanie: Surowe buraki zetrzeć na tarce o małych oczkach i wymieszać ze wszystkimi składnikami na ciasto poza jajkami i cukrem. Banana można rozgnieść nawet widelcem. Białka oddzielić od żółtek i ubijać na sztywno powoli dodając cukier i na końcu żółtka. Masę jajeczną dodać do pozostałych składników i dokładnie wymieszać, następnie przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blachy. Może być nawet mniejsza tortownica. Piec około 45 minut w 180C, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Krem do ciastamożna przygotować wcześniej i schłodzić w lodówce. Jogurt grecki ubijać z odrobiną cukru lub ksylitolem, żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, przestudzić i bardzo powoli wlewać do jogurtu, cały czas ubijając mikserem. Gdy ciasto ostygnie, a krem się zsiądzie, można rozsmarować go na wierzchu i posypać owocami.