Strona główna

Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g pancetty, posiekanej
-1 średnia cebula, posiekana
- 1 marchew, posiekana
- 1 seler, posiekany
- 1 duży ziemniak, pokrojony w kostkę
- sól, pieprz świeżo mielony
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- puszka pomidorów (odsączone)
- 1,5 l bulionu z kurczaka
- 1 liść laurowy
- starty parmezan
- szklanka ugotowanego makaronu, ryżu, kaszy do wyboru
- na wierzch świeża bazylia, pietruszka, do wyboru
Sposób przygotowania:
Oliwę podgrzać w dużym garnku, dodać pancettę, podsmażyć na złoto przez około 5 minut. Dodać cebulę, marchew, selera, ziemniaka, doprawić solą i pieprzem. Dusić mieszając, aż warzywa nieco zmiękną, a cebula stanie się szklista (około 10-12 minut). Dodać czosnek, podsmażyć jeszcze 2 minuty. Dodać pomidory, rozdrobnić mieszając, dolać bulion, wrzucić liść laurowy, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu aż ziemniaki zmiękną, około 15 minut. Zdjąć z ognia i dodać makaron, ryż i/lub kaszę. Przed podaniem posypać zieleniną i parmezanem.