Strona główna

Spód:

  • 100 g migdałów
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 3/4 szklanki daktyli
  • szczypta soli
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Masa:

  • 2 banany
  • 2 szklanki daktyli
  • 1 duża łyżka masła orzechowego 100%

Krem:

  • 200 g mleczka kokosowego (gęstej części)
  • sok z połowy cytryny
  • kakao do posypania

Daktyle na spód i orzechy namoczyć przez noc, wodę z daktyli przelać do szklanki, będzie jeszcze potrzebna.

1. Wszystkie składniki na spód zblendować z odrobiną wody z daktyli, foremkę o średnicy 18 cm wyłożyć folią spożywczą i wilgotną dłonią wygnieść spód od ciasta. Wstawić do lodówki na pół godziny.

2. Daktyle na masę zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Po tym czasie zblendować je z masłem orzechowym. Banana pokroić w plasterki i wyłożyć nim spód ciasta, wyłożyć wsytudzoną masą i ułożyć plasterkami drugiego banana. Wstawić do lodówki do schłodzenia.3. Mleczko kokosowe wymieszać z sokiem cytryny i nałożyć na ciasto, posypać kakao.