Strona główna

DOMOWA NUTELLA

Składniki (na 1 szklankę):

  • 250 g orzechów laskowych
  • 60 ml pełnotłustego mleka (może być migdałowe lub ryżowe)
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 50 g gorzkiego kakao
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Na blaszce wyłożonej pergaminem wyłóż orzechy laskowe. Włóż je na 8-10 minut do piekarnika, a następnie pozbądź się brązowych skórek (mogą sprawić, że twój krem będzie gorzki w smaku).

Orzechy przełóż do miksera i miel do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj cukier, cukier waniliowy, kakao, szczyptę soli i część mleka. Wymieszaj wszystko ze sobą.

Przełącz mikser na wolniejsze obroty i stopniowo dolewaj pozostałe mleko.

Kiedy uzyskasz pożądaną konsystencję, przełóż krem do słoika i przechowuj maksymalnie tydzień w suchym i chłodnym miejscu (bez obaw - domowa Nutella jest tak pyszna, że zjesz ją przed upływem tygodnia). Nie chowaj jej do lodówki - trudno będzie ją rozsmarować.

Tak przygotowany krem możesz jeść łyżkami, rozsmarowywać go na chlebie, albo używać do przygotowania wielu pysznych deserów. Po prostu jedz i ciesz się tym smakiem!