DOMOWA NUTELLA
Składniki (na 1 szklankę):
- 250 g orzechów laskowych
- 60 ml pełnotłustego mleka (może być migdałowe lub ryżowe)
- 50 g brązowego cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 50 g gorzkiego kakao
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Na blaszce wyłożonej pergaminem wyłóż orzechy laskowe. Włóż je na 8-10 minut do piekarnika, a następnie pozbądź się brązowych skórek (mogą sprawić, że twój krem będzie gorzki w smaku).
Orzechy przełóż do miksera i miel do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj cukier, cukier waniliowy, kakao, szczyptę soli i część mleka. Wymieszaj wszystko ze sobą.
Przełącz mikser na wolniejsze obroty i stopniowo dolewaj pozostałe mleko.
Kiedy uzyskasz pożądaną konsystencję, przełóż krem do słoika i przechowuj maksymalnie tydzień w suchym i chłodnym miejscu (bez obaw - domowa Nutella jest tak pyszna, że zjesz ją przed upływem tygodnia). Nie chowaj jej do lodówki - trudno będzie ją rozsmarować.
Tak przygotowany krem możesz jeść łyżkami, rozsmarowywać go na chlebie, albo używać do przygotowania wielu pysznych deserów. Po prostu jedz i ciesz się tym smakiem!