SERNIK OREO BEZ PIECZENIA
Składniki:
do przygotowania ciasta
- 22 ciastka Oreo
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżka cukru
do wykonania masy
- 450 g serka śmietankowego
- 450 g bitej śmietany
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 14 drobno posiekanych ciastek Oreo
Przygotowanie:
W blenderze zmieszać ciastka, roztopione masło i cukier. Całość wyłożyć na tortownicy i schłodzić przez 30 min. Dla lepszego efektu zalecane jest trzymanie ciasta w lodówce nawet do 1 godziny.
W trakcie chłodzenia ciasta możemy przygotować masę. Śmietanę i cukier puder ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy serek, mieszając całość na najniższych obrotach. Do uzyskanej masy dodać drobno posiekane Oreo. Zawartość umieścić na schłodzonym cieście.
Ciasto powinno przebywać w lodówce ok. 4 godzin. Dla lepszego efektu możemy przyozdobić je większymi kawałkami ciastek. Gotowe!