Strona główna

MIODOWA PIERŚ Z KURCZAKA

Składniki:
- 2-3 szt. piersi z kurczaka
- 1 papryka słodka
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżki miodu lipowego lub wielokwiatowego (płynnego)
- 2-3 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Piersi z kurczaka płuczemy pod zimną bieżącą wodą, odkrawamy zbędny tłuszcz i powięź. Piersi kroimy na małe kawałki i przekładamy je do pojemniczka, w którym będą się marynowały. Lekko solimy i mieszamy. Do miseczki przekładamy około 200 ml (6 łyżek) jogurtu naturalnego, dodajemy jedną łyżeczkę ostrej papryki chilli i 3 łyżki miodu, lekko solimy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy, aby miód się rozpuścił. Tak przygotowaną marynatą zalewamy kawałki z piersi kurczaka, dokładnie mieszamy i odstawiamy na dobę do lodówki. Po odczekaniu jednej doby przekładamy kurczaka do piekarnika z funkcją pieczenia z wykorzystaniem pary (lub mikrofali ze specjalnym naczyniem do gotowania na parze) wlewamy wszystko razem z marynatą. Kurczaka gotujemy na parze 25 do 30 minut, a w między czasie przygotowujemy sos czosnkowy oraz sałatę: pozostałą część jogurtu (200 ml) przekładamy do miseczki, ścieramy 2-3 ząbki czosnku, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy do lodówki. Siekamy pół główki sałaty lodowej i przekładamy do misy. Z papryki wykrawamy gniazdo nasienne, płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do sałaty. Mieszamy i przekładamy na talerz. Po ugotowaniu kurczaka przekładamy go na wcześniej przygotowaną sałatę z papryką i polewamy sosem czosnkowym według uznania.